wtorek, 3 kwietnia 2012

Czekoladowy tort z miętową nutą


Czekoladowy tort w przekroju


                  Moja rodzinka uwielbia słodkości. Od jakiegoś czasu bardzo często piekę torty. Do takich w cukierniach im daleko, ale jednak są smaczne i zajadamy je z apetytem. Ten tort jest czekoladowy nasączany mocnym miętowym naparem.



 składniki :
Masa :
750 ml słodkiej śmietany 30 %
3 śmietan fix
3 łyżki cukru
200 g gorzkiej czekolady
Biszkopt :
5 jajek
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy ( 6 g )
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo :
2 saszetki mięty ekspresowej
1 łyżka cukru
150 ml przegotowanej gorącej wody
Dekoracja :
1 łyżka płatków migdałowych
2 łyżki kandyzowanych ananasów

sposób przygotowania :
Białka oddzielone od żółtek ubić na sztywną pianę i cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać żółtka i nadal ubijać.
Następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i dodać te mieszankę do masy jajecznej.
Wszystko delikatnie połączyć.
Masę wylać do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej ale tylko z dnem margaryną i wysypaną bułką tartą.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Gdy biszkopt się upiecze wyjąć go z formy i wystudzić.
Jedną lub dwie łyżki roztopionej czekolady zostawić do dekoracji.
Po wystygnięciu przekroić na trzy placki.
Zimną śmietanę chwilę ubijać, następnie dodać śmietan fixy zmieszane z cukrem.
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i schłodzić.
Do ubitej śmietany dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę i wymieszać masę.
Miętę zaparzyć wrzątkiem, posłodzić i nasączyć nią krążki biszkopta.
Na pierwszy krążek nałożyć część masy, rozsmarować ją i nałożyć drugi placek.
Następnie wyłożyć kolejną porcję masy i zakryć trzecim plackiem.
Tak przygotowane cisto posmarować po bokach i górę masą.
Resztę śmietany włożyć do dekoratora do ciast i udekorować tort koliście,
Do boku tortu przyłożyć grzebień do dekoracji i obracając tort zrobić wzorki.
Na środku tortu posypać płatki migdałowe.
Następnie polać je dekoracyjnie odłożoną czekoladą.
Na koniec koliście ułożyć kostki kandyzowanego ananasa.
Gotowy tort wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny

Czekoladowy tort w całości
             

1 komentarz:

  1. Łałł!! Ja uważam, że taki domowy tort jest o wiele pyszniejszy niż kupny! A to, że sklepowe są takie wypacykowane... Wole 100 razy bardziej taki jak Twoj!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...