czwartek, 5 kwietnia 2012

Lasagne

                                  Lasagne mojej rodzinie najlepiej smakuje z sosem mięsnym i beszamelowym oraz dużą ilością sera zółtego. Przepis na sos beszamelowy znajdziecie na moim blogu. Do lasagne wykonanej z tych składników proponuję zrobić sos beszamelowy z podwójnej porcji.

Lasagne

składniki :
250 g makaronu lasagne
Sos mięsny :
1 kg łopatki wieprzowej
3 marchewki
1 duża cebula
500 ml płynnego przecieru pomidorowego
2 łyżki przyprawy do dań włoskich
1 łyżeczka przyprawy peperoncini macianto
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4 łyżki oleju
sos beszamelowy
350 g twardego żółtego sera

sposób przygotowania :
 Mięso zmielić razem z marchewką i cebulą.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zmielone składniki i podsmażyć.
Gdy wszystko się ładnie podsmaży dodać przyprawy, wymieszać i wlać przecier.
Sos dusić około 5 minut.
Przygotować sos beszamelowy według przepisu znajdującego się na blogu.
Ser zetrzeć na tarce lub wrzucić do rozdrabniacza.
Gdy wszystko gotowe można zabrać się za lasagne.
Na dno naczynia do zapiekania lub blaszki do ciasta wyłożyć warstwę sosu mięsnego.
Następnie ułożyć warstwę płatów makaronu, ponownie wyłożyć sos mięsny.
Na to wylać warstwę sosu beszamelowego, posypać serem.
Warstwy układać do momentu aż składniki nam się skończą.
Ostatnimi powinien być sos beszamelowy i ser.
Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 25 - 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...