wtorek, 3 kwietnia 2012

Żeberka w tajskiej glazurze

                Moja rodzina uwielbia ostre smaki. Na obiad były więc żeberka z sosem chili i ognistą przyprawą. Do tego ryż i sałata.

składniki :
1,5 kg żeberek wieprzowych
1 szk sosu tajskiego słodko pikantnego
1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki sosu teriyaki
100 ml wody
olej do smażenia

sposób przygotowania :
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w paski między kostkami.
Oprószyć solą, pieprzem, i przyprawą ognisty smok.
Odstawić na około 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej, na gorący ułożyć kawałki żeberek i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Podlać wodą, dodać sos teryiaki i sos chili.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Żeberka należy od czasu do czasu przewrócić i uważać aby sos się nie przypalił.
Żeberka podawać z ryżem i np. sałatą w sosie jogurtowo koperkowym.


Żeberka w tajskiej glazurze z ryżem i sałatą

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...