wtorek, 3 kwietnia 2012

Żeberka w tajskiej glazurze

                Moja rodzina uwielbia ostre smaki. Na obiad były więc żeberka z sosem chili i ognistą przyprawą. Do tego ryż i sałata.

składniki :
1,5 kg żeberek wieprzowych
1 szk sosu tajskiego słodko pikantnego
1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki sosu teriyaki
100 ml wody
olej do smażenia

sposób przygotowania :
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w paski między kostkami.
Oprószyć solą, pieprzem, i przyprawą ognisty smok.
Odstawić na około 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej, na gorący ułożyć kawałki żeberek i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Podlać wodą, dodać sos teryiaki i sos chili.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Żeberka należy od czasu do czasu przewrócić i uważać aby sos się nie przypalił.
Żeberka podawać z ryżem i np. sałatą w sosie jogurtowo koperkowym.


Żeberka w tajskiej glazurze z ryżem i sałatą

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.