niedziela, 20 maja 2012

Lody jogurtowo czekoladowe

                                  Dzisiaj na dworze straszny upał. Dlaczego nie wykorzystać maszyny do lodów, która stoi w szafce i czeka na użycie jej ?  Więc maszyna poszła w ruch i produkcja lodów na całego. Tym razem lody jogurtowo czekoladowe.


składniki :
1 jogurt naturalny ( 350 g )
3 łyżki cukru
1 szk mleka ( 3,2% )
200 g masy krówkowej czekoladowej
2 żółtka
sos czekoladowy
wiórki czekoladowe

sposób przygotowania :
Miskę do lodów włożyć do zamrażarki na minimum 12 godzin.
Masę lekko rozgrzać w kąpieli wodnej, dolać do niej mleko i dokładnie zmiksować blenderem.
Jajka sparzyć, białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę.
Dodać jogurt i wymieszać, następnie wlać mleko z masą krówkową.
Chwilę ubijać na najwyższych obrotach.
Z Zamrażarki wyjąć miskę, wlać masę lodową, zamknąć pokrywę.
Maszynę włączyć na 30 minut.
Po tym czasie lody przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki na 40-50 minut, w zależności od tego jak mocno zmrożone lody chcemy uzyskać.
Gdy lody będą gotowe napełnić nimi pucharki, polać sosem czekoladowy i posypać wiórkami czekoladowymi.

2 komentarze:

  1. na taką pogodę jak dzisiaj idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie zachęcające;)
    Super- muszę sobie sprawić taką mszynke:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.