wtorek, 8 maja 2012

Na indyczą nutę

                                 Na naszym stole dość rzadko gości indyk. Ale jak już jest to jest pysznie. Najbardziej lubię mięsko z indyka duszone. Jest takie delikatne i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach.


składniki :
4 podudzia z indyka
1 cebula
1 duża marchewka
300 g podgotowanych kurek
1 czerwona papryka
Marynata :
1/4 szk octu balsamicznego
1 łyżka przyprawy złocisty kurczak
5 łyżek sosu teriyaki
3 szczypty pieprzu cayenne
3 szczypty pieprzu kolorowego
sól do smaku
4 łyżki oleju

sposób przygotowania :
Składniki na marynatę wymieszać.
Podudzia umyć i osuszyć, każde natrzeć marynatą i odstawić na godzinę.
Po pół godziny można je odwrócić na drugą stronę.
Na patelni rozgrzać olej, położyć podudzia i podsmażyć z obu stron.
Gdy się ładnie zarumienią, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć.
Podlać odrobiną wody i dusić około 20 minut pod przykryciem.
Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w paski paprykę oraz kurki ( użyłam mrożonych ).
Dusić wszystko do miękkości.
Podawać np. z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.