wtorek, 15 maja 2012

Naleśniki ananasowe z kokosową nutą

                         Bardzo lubię smażyć naleśniki z różnymi farszami. Przeważnie są to naleśniki na słodko. Dzisiaj są to naleśniki ananasowe z kokosową nutą.


składniki :
Na naleśniki :
2/3 szk mleczka kokosowego
1,5 szk mleka
1/2 szk soku z ananasa
2 szk mąki pszennej
2 jajka
2 szczypty cukru
2 szczypty soli
odrobina czerwonego barwnika spożywczego
5 łyżek oleju
Nadzienie :
250 g serka mascarpone
1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę
1,5 łyżki cukru

sposób przygotowania :
W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki na naleśniki i mikserem połączyć na jednolite ciasto.
Gdyby okazało się, że jest za gęste lub za rzadkie dodać odrobinę mąki lub mleka.
Na patelnię do naleśników nalewać porcję ciasta, rozprowadzić po powierzchni patelni i smażyć cienkie naleśniki z obu stron.
Po usmażeniu naleśników przygotować nadzienie.
Serek mascarpone utrzeć w miseczce z cukrem po czym dodać odsączone kawałki ananasa i całość wymieszać ( serek zrobi się półpłynny ).
Na każdy naleśnik nakładać porcje nadzienia, i składać je np. w trójkąty.
Naleśniki są smaczne na ciepło jak i na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.