poniedziałek, 28 maja 2012

Pałki i skrzydełka z grilla

                               Sezon grillowy już rozpoczęty. Była już kaszanka i kiełbaski oraz boczek z grilla. Tym razem przyszła kolej na pałki i skrzydełka. Mięsko marynowało się całą noc. Po upieczeniu było chrupiące, pyszne i soczyste.

                                                                    
                                                                     składniki :
8 skrzydełek z kurczaka
9 pałek z kurczaka
Marynata :
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
2 kostki czosnkowe Knorr
1 łyżka przyprawy do pieczonego kurczaka
1 łyżeczka przyprawy ognisty smok
1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu
 
Skrzydełka i pałki myjemy i osuszamy.
Wrzucamy je do miski.
Dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę mieszamy aż skrzydełka i pałki pokryją się przyprawami.
Tak zamarynowany drób przekładamy do pojemnika próżniowego, przykrywamy pokrywką i za pomocą pompki zamykamy wieczko.
Pojemnik z zawartością wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia rozpalamy grilla, układamy na ruszcie pałki i skrzydełka i grillujemy z obu stron około 30-35 minut..
Podajemy np. z pieczywem, surówką i ketchupem lub musztardą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.