piątek, 25 maja 2012

Pieczony udziec indyczy

                                   Kupiłam dziś piękny udziec z indyka. Miałam go wykorzystać do zrobienia obiadu. Ale skończyło się na tym, że upiekłam go z papryką jako wędlinę do chleba. Mięsko jest delikatne mięciutkie.

składniki :
1 udziec z indyka ( 1,5 kg )
1 mała czerwona papryka
1 żółta papryka
Marynata :
1,5 łyżeczki soli morskiej
1 kostka czosnkowa mini
1 łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
1/3 łyżeczki mix chili scotch bonnet
4 łyżki oleju
5 łyżek wody
1 łyżeczka słodkiej papryki

sposób przygotowania :
Udziec umyć i osuszyć.
Usunąć kość i rozciąć udziec na płat mięsa.
Ponacinać go w kilu miejscach wzdłuż mięsa.
Ze składników na marynatę przygotować mieszankę i natrzeć nią mięso z obu stron.
Odłożyć na 30 minut.
Obie papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski.
We wcięcia powciskać paprykę, to co zostanie położyć luźno na mięsie.
Zwinąć całość w roladę i związać nićmi wędliniarskimi.
Tak przygotowaną roladę umieścić w blaszce keksowej.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć udźca na półmisek i wystudzić.
Kroić całkowicie zimne i podawać z pieczywem.
Jeśli chcemy możemy udźca podać  na ciepło z ziemniakami i dowolną surówką.

4 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...