poniedziałek, 21 maja 2012

Szparagi na szybko

                                         Nigdy nie kupowałam i nie jadłam szparagów. W końcu się odważyłam i szparagi znalazły się w moim posiadaniu. Na pierwszy raz nic takiego z nimi nie kombinowałam, więc zrobiłam najprostszą wersje z bułką tartą i masełkiem.


składniki :
1 pęczek białych szparagów
1/3 kostki masła
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo :
woda
sól
cukier

sposób przygotowania :
Szparagi obrać i opłukać.
W garnku zagotować tyle wody aby szparagi swobodnie pływały.
Wodę posolić i dodać szczyptę cukru.
Do gotującej się wody wrzucić szparagi i blanszować je około 1,5 minuty.
Następnie wyjąć szparagi i zahartować je w zimnej wodzie po czym wyłożyć na talerz.
W drugim rondelku roztopić masło, wsypać bułkę tartą i wszystko podsmażyć.
Gotową bułką polać szparagi.
Można je jeść tak przygotowane jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...