wtorek, 29 maja 2012

Szparagowe mielone

                                           Miałam w lodówce kilka szparagów bez główek, bo je wykorzystałam do sałatki. I tak myślałam co by tu z nich zrobić. Zmieliłam je i dodałam do kotletów mielonych. Wyszły ciekawe w smaku z lekką szparagową nutką. Do tego były ziemniaczki i surówka z młodej kapusty.


składniki :
600 g łopatki wieprzowej
kilka szparagów ( użyłam bez główek )
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
100 ml wody
Do smaku :
sól
pieprz kolorowy
mix chili Scotch Bonnet
Dodatkowo :
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

sposób przygotowania :
Mięso umyć, pokroić i zmielić maszynką do mięsa.
Cebulę, czosnek i szparagi obrać, opłukać i również zmielić po czym zmielić też natkę pietruszki.
Do tych składników wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę oraz przyprawy do smaku i wyrobić masę.
Z masy mięsnej formować kulki i wrzucić je do naczynia z bułką tartą.
Na patelni rozgrzać olej, panierować, formować podłużne lub okrągłe kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać np. z ziemniakami i surówką.


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...