czwartek, 28 czerwca 2012

Faszerowana kaczka

                               Taką kaczkę piekła moja mama. Teraz ja w swoim domu też czasami ją piekę. Najbardziej smakuje mi farsz ze środka kaczki. Jest bardzo smaczny i aromatyczny.


1 kaczka ( 2,5 kg )
500 g żołądków drobiowych
400 g pieczarek
8 łyżek kaszy manny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
przyprawa borowiki z ziołami
2 łyżki oliwy

Marynata
2 łyżki octu winnego,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka przyprawy kucharek smak lata,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo zmielonego,
1/4 łyżeczki przyprawy borowiki z ziołami,

sposób przygotowania :
 Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć tak zwane pypcie, które zawsze się znajdą.
Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i natrzeć nią kaczkę z każdej strony, wewnątrz też.
Kaczkę włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia zrobić farsz.
Żołądki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie od czasu do czasu mieszając.
Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę, dodać do smażących się żołądków, dodać przyprawy do smaku i dalej chwilę smażyć.
Wyłączyć gaz.
Szczypiorek i natkę pokroić i dodać do farszu, dodać kasze mannę i wymieszać.
Lekko przestudzić.
Farszem nadziać kaczkę, zaszyć rozcięcie aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
Kaczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika.
Nastawić na 160 stopni na termoobieg i zegar na 150 minut.
Po tym czasie wyjąć kaczkę, lekko przestudzić i usunąć nitkę, którą zszyliśmy rozcięcie kaczki.
Podzielić na porcje.
( Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości )







6 komentarzy:

  1. le pyszna kaczucha! Pięknie rumiana, cudownie wypchana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. dziękuję, a kaczuch faktycznie, mniam :)

      Usuń
  3. Witam!~Sprawdziłam i farsz rzeczywiście naj :) Wesołych Świąt i dziękuję za pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za skorzystanie z przepisu.
      Pozdrawiam i wesołych Świąt życzę :)

      Usuń