czwartek, 28 czerwca 2012

Golonkowy gulasz

                          A co zrobić z golonką gdy jest za duża i jej po prostu nie damy rady zjeść ? Jest na to rada, ja zrobiłam szybki gulasz z papryką i groszkiem.


600 g golonki gotowanej w szybkowarze
1 czerwona papryka
1 szk groszku konserwowego z zalewą
1/4 szk sosu chili słodko pikantnego
2czubate łyżki posiekanego koperku
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili jalapeno do smaku
2 łyżki sosu sojowego jasnego
600 ml wywaru z gotowania golonek w szybkowarze
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Golonkę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię i chwilkę przesmażyć.
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, umyć, pokroić w paseczki i dodać do mięsa.
Wlać wywar i dusić około 5 minut aby papryka zmiękła.
Po tym czasie dodać groszek z zalewą, koperek, przyprawy i sos chili, wszystko zagotować i trzymać na ogniu 2-3 minuty.
Na koniec mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos.
Zagotować i podawać np. z makaronem.

2 komentarze:

  1. Pięknie podane danie :) Nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie podane, zgadzam się z przedmówczynią

    OdpowiedzUsuń