sobota, 2 czerwca 2012

Karczek otulony pieczarkami

                                    Mięciutki, soczysty karczek duszony w pieczarkach. A do niego ziemniaki i surówka z młodej kapusty z kukurydzą i koperkiem. Jednym słowem pycha obiad.


składniki :
1 kg karkówki
400 g pieczarek
1 duża cebula
Przyprawy :
sól
pieprz kolorowy
kostka czosnkowa
musztarda chrzanowa
mix chili Birds Eye
sos sojowy jasny
olej do smażenia

sposób przygotowania :
Karkówkę opłukać, osuszyć i pokroić na średniej grubości plastry.
Każdy z nich oprószyć posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i mixem chili.
Układać kawałki mięsa w naczyniu próżniowym lub innym skrapiając każdy kawałek sosem sojowym.
Tak przygotowane mięso szczelnie zakryć i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia na patelni rozgrzać olej, ułożyć karkówkę i podsmażyć z obu stron.
Gdy się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w nie za cienkie plasterki pieczarki.
Podlać odrobiną wody i wkruszyć kostkę czosnkową.
Dusić pod przykryciem do miękkości.
Karkówkę można podać np. z ziemniakami i surówką z młodej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...