sobota, 2 czerwca 2012

Karczek otulony pieczarkami

                                    Mięciutki, soczysty karczek duszony w pieczarkach. A do niego ziemniaki i surówka z młodej kapusty z kukurydzą i koperkiem. Jednym słowem pycha obiad.


składniki :
1 kg karkówki
400 g pieczarek
1 duża cebula
Przyprawy :
sól
pieprz kolorowy
kostka czosnkowa
musztarda chrzanowa
mix chili Birds Eye
sos sojowy jasny
olej do smażenia

sposób przygotowania :
Karkówkę opłukać, osuszyć i pokroić na średniej grubości plastry.
Każdy z nich oprószyć posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i mixem chili.
Układać kawałki mięsa w naczyniu próżniowym lub innym skrapiając każdy kawałek sosem sojowym.
Tak przygotowane mięso szczelnie zakryć i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia na patelni rozgrzać olej, ułożyć karkówkę i podsmażyć z obu stron.
Gdy się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w nie za cienkie plasterki pieczarki.
Podlać odrobiną wody i wkruszyć kostkę czosnkową.
Dusić pod przykryciem do miękkości.
Karkówkę można podać np. z ziemniakami i surówką z młodej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.