piątek, 22 czerwca 2012

Mintaj w cieście majonezowo pietruszkowym

                                   Lubię eksperymentować z ciastem, w którym smażę ryby lub schab albo pierś z kurczaka. To ciasto jest majonezowo pietruszkowe a w tym cieście usmażyłam mintaja. Tak usmazona ryba jest delikatna w smaku i bardzo soczysta.


składniki :
6 filetów z mintaja
4 szczypty soli
3 szczypty przyprawy do ryb
3 szczypty pieprzu kolorowego
Ciasto:
100 ml mleka
2 jajka
3 łyżki majonezu
3/4 szk mąki
1/2 pęczka natki pietruszki
3 szczypty czarnej soli
1/2 łyżeczka słodkiej papryki
5 łyżek mąki do obtaczania
150 ml oleju do smażenia

sposób przygotowania :
Filety rozmrozić, opłukać i dokładnie osuszyć.
Posypać przyprawami i odstawić na 15 minut.
Składniki na ciasto dokładnie zmiksować.
Na patelni rozgrzać olej.
Każdy kawałek mintaja obtoczyć w mące.
Następnie zanurzyć w cieście.
Kłaść na gorący tłuszcz i smażyć z każdej strony po około 3-4 minuty.
Jeśli filety są grube czas smażenia należy wydłużyć.




1 komentarz:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...