niedziela, 3 czerwca 2012

Podchmielona golonka

                             Tym, którzy lubią golonkę i piwo ta propozycja powinna smakować. Golonka jest mięciutka z lekką piwną nutką. Najlepiej smakuje z pieczywem i chrzanem.


składniki :
2 średnie golonki
3 liście laurowe
10 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki soli
3 ząbki czosnku
woda ( tyle aby zakryła golonki )
1 piwo ( o,33 l )

sposób przygotowania :
Golonki umyć, usunąć ewentualne resztki sierści.
Włożyć je do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy.
Gotować około 1 godzinę.
Następnie wlać piwo i gotować prawie do miękkości na maleńkim gazie.
Po ugotowaniu golonek wyjąć je z garnka na blaszkę do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Podawać z dowolnymi dodatkami.

8 komentarzy:

  1. Ooooooooo matko taka golonka to w sam raz dla mnie na obiadek z chrzanikiem :)jej mogę do ciebie przyjechać - przyjmiesz mnie w niedziele :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przyjmę, przyjmę. Głodnego trzeba nakarmić :)

      Usuń
  2. Ooooooooo matko taka golonka to w sam raz dla mnie na obiadek z chrzanikiem :)jej mogę do ciebie przyjechać - przyjmiesz mnie w niedziele :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW!!!! pychota - nie zdrowa pychota
    kocham :)
    smaka narobilas teraz zapraszaj na obiad :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale dlaczego golonka jest podchmielona?? czyżby piła czy co?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha, bo się gotowała w piwie, to się trochę podpiła.

      Usuń
  5. Czy ta podchmielona golonka doszła już do siebie i można ją skonsumować??

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...