sobota, 9 czerwca 2012

Szybki obiad

                                      Szybki obiad czyli z tego co dziś znalazłam w lodówce. Plaster schabu, trochę ogonówki a do tego warzywa i makaron i obiadek jak się patrzy.


składniki :
150 g makaronu świderki pełnoziarnistego
( woda, sól i olej do ugotowania makaronu )
150 g schabu bez kości
100 w wędzonej surowej ogonówki ( plasterki )
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 szk pokrojonej w półksiężyce cukinii
1 szk pokrojonego w półplasterki bakłażana
2 łyżki posiekanego koperku
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
mix chili Scotch Bonet do smaku
2 łyżki sosu sojowego jasnego
4 łyżki sosu tajskiego chili słodko pikantnego
3 łyżki oleju

sposób przygotowania :
W garnku zagotować odpowiednią ilość wody z solą i odrobiną oleju.
Do gotującej się wody wsypać makaron i ugotować all dente.
Po ugotowaniu wlać 1 szklankę wody aby zahartować makaron i odcedzić.
W trakcie gotowania się makaronu na patelni rozgrzać olej.
Schab i ogonówkę pokroić w plasterki, wrzucić na patelnie i podsmażyć.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka, dodać do podsmażonych składników i chwilkę smażyć.
Paprykę pokroić na paseczki i wrzucić na patelnie razem z cukinią i bakłażanem.
Dodać sos sojowy, sos tajski i pozostałe przyprawy.
Wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na maleńkim ogniu do miękkości potrawki.
W razie potrzeby jeszcze doprawić.
Podawać z ugotowanym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...