niedziela, 3 czerwca 2012

Truskawkowa rolada

                                Jak niedziela to musi być jakieś ciacho lub deser. Dostałam truskawki, w lodówce były pozostałe składniki. Więc tak myślałam i wymyśliłam, że upiekę roladę z truskawkami. I oto ona w całej swojej okazałości.


składniki :
Ciasto :
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
Masa :
500 ml śmietany 30%
2 śmietan fix
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru
Dodatkowo :
800 - 1000 g truskawek

sposób przygotowania
Białka oddzielić od żółtek.
Obie mąki przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia.
Mikserem ubić pianę z białek na sztywno z cukrem.
Gdy już się ubiją dodać żółtka i delikatnie ze sobą połączyć.
Wsypać mąkę i drewnianą łyżką wyrobić masę.
Na blaszce z wyposażenia kuchenki ułożyć papier do pieczenia.
Na papier wylać masę i rozprowadzić ją po całej powierzchni blachy.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt 20 minut.
Po upieczeniu na stole rozłożyć czystą ściereczkę, położyć na niej upieczony biszkopt papierem do góry i delikatnie do zdjąć z ciasta.
Razem ze ściereczką zwinąć biszkopt w roladę i wystudzić.
Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, chwilę ubijać i dodać śmietan fixy zmieszane z cukrem.
Ubić śmietanę po czym dodać serek mascarpone i delikatnie ze sobą połączyć.
Część umytych i osuszonych truskawek pokroić w plasterki z drugą część na ćwiartki.
Zimny biszkopt rozwinąć, rozsmarować masę śmietanową ( część zostawić do posmarowania wierzchu rolady ) i wyłożyć truskawki pokrojone w ćwiartki.
Truskawki lekko docisnąć do masy i zawinąć roladę.
Ułożyć ją na długim półmisku i posmarować reszta śmietany.
Boki można udekorować widelcem robiąc podłużne wzorki.
Na górze i w koło półmiska ułożyć plasterki truskawek.
Gotową roladę wstawić do lodówki do schłodzenia na godzinę.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie połączenia, pięknie ozdobiłaś roladkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda. Ja przed pieczeniem rolad się wzbraniam. Wyższa szkoła jazdy jak dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ja też kiedyś myślałam, że rolada to dla mistrzów pieczenia. Wbrew pozorom jest łatwa do zrobienia.

      Usuń
    2. I ja tak samo jak Głodomorek - połączenie piękna z wdziękiem :) poproszę dwa kawałki ciasta "O"

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.