wtorek, 31 lipca 2012

Ciasto z jabłkami pod pierzynką

                        Dostałam od sąsiadki pyszne jabłuszka, więc nie mogło być inaczej. Zakasałam rękawy i upiekłam ciacho z jabłkami pod pierzynką.


5 jajek
250 g margaryny Kasia
4 łyżki cukru
3 szk mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel frugo o smaku kiwi ( słodka chwila )
700 g jabłek ( po obraniu i pokrojeniu )
2 łyżki przyprawy do jabłecznika
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
2 łyżki grubego cukru brązowego
cukier puder do posypania ciasta

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski.
Do mąki wkroić miękką margarynę.
Żółtka oddzielić od białek i dodać do miski z mąką.
Następnie dodać cukier i wyrobić ciasto.
Gotowe zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto, formę do pieczenia o wymiarach 31 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno wyłożyć 2/3 ciasta, wyrównać spód.
Obrane i pokrojone jabłka ( pokrojone według własnego uznania ) wymieszać z przyprawą do jabłecznika, mąką i łyżką cukru.
Owoce wyłożyć na ciasto.
Di miksera wlać białka i ubić na sztywną pianę, następnie wsypać kisiel i wymieszać.
Gotową pianę wyłożyć na jabłka.
Resztę ciasta zetrzeć na tarce na pianę i posypać brązowym cukrem.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.