środa, 18 lipca 2012

Granatowe jabłka

                          Uwielbiam owoc granatu. Postanowiłam zamknąć go w słoiku z jabłkami. Wyszedł z tego pyszny dżemikowy duet.


1,5 kg jabłek
( obranych i pokrojonych na kawałki )
1 duży granat
1 szk cukru

Jabłka wrzucić na głęboką patelnię i smażyć 10 minut.
Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
Po około pięciu minutach dodać pestki granatu i wymieszać.
Dżem nakładać do wcześniej wyparzonych słoiczków.
Jeśli chcemy dżem szybko użyć to wystarczy zakręcić gorący dżem.
Natomiast jeśli chcemy dłużej go przechowywać to pasteryzujemy 15 minut.

2 komentarze:

  1. Ah, Granaty :)
    Bardzo, bardzo dobre owoce (słyszałam, że Grecy uważają, że to właśnie granaty, a nie jabłka rosły na "drzewie mądrości" w Edenie).
    Myślę, że mogę zrobić coś takiego i włożyć konfiturę do szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa świetny pomysł:) tak sobie pomyślałam, ze zrobię coś takiego z jagodami bo właśnie dzisiaj walczę z tymi owocami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...