poniedziałek, 9 lipca 2012

Roladki z kurkami, kuskusem i kalarepką

                             Dziś kolej na roladki z niecodziennym farszem. A są to roladki z piersi kurczaka, a nadzienie to kurki, kuskus i kalarepa.



4 pojedyncze filety z kurczaka
2 szk świeżych kurek
1 średnia kalarepa
1/2 szk kuskusu
1 jajko
1 łyżka kaszy manny
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
przyprawa ognisty smok do smaku
bulion grzybowy ( tyle aby zakrył kuskus )

Filety umyć, osuszyć i naciąć w każdym kieszeń.
Oprószyć solą i pieprzem.
Do miseczki wsypać kuskus i zalać gorącym bulionem grzybowym tak aby minimalnie wystawał ponad kaszkę.
Zakryć miseczkę talerzykiem i zostawić aż kuskus napęcznieje.
W drugim rondelku zblanszować umyte kurki w osolonej wodzie.
Kalarepkę umyć, obrać i pokroić w kostkę i również zblanszować w osolonej wodzie.
Gotowy kuskus wymieszać widelcem, dodać odcedzona kalarepę i kurki ( składniki mają być chłodne ), wbić jajko, dodać kaszę mannę i przyprawy i wymieszać.
Kieszenie napełnić nadzieniem i każdy tak przygotowany filet zawinąć w folię spożywczą tworząc roladkę.
W garnku ułożyć zafoliowane roladki, zalać wodą tyle aby były zakryte i gotować od zagotowania się wody 15 minut.
Po ugotowaniu wyjąć je z wody, zdjąć folię i podawać z dowolnymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...