środa, 25 lipca 2012

Skrzydełka z kurkami, bobem i kukurydzą

                                Dzięki uprzejmości http://pl.kotanyi.com/ otrzymałam przyprawy do testowania. Przyznam, że kilka z nich nie znam. Ale dziś na pierwszy ogień poszło chili peperoncini i dobrze mi już znane chili jalapeno. Obiadek wyszedł super, z ostrym smaczkiem tak jak lubimy. Pierwszy test udany, przyprawy super. Polecam w 100 %.


a oto cały przepis z dodatkiem przypraw Kotanyi :

Skrzydełka z kurkami, bobem i kukurydzą

6 skrzydełek z kurczaka
1 szk ugotowanego i obranego bobu
1 szk blanszowanych kurek
1 mała cebula
4 łyżki kukurydzy z puszki
1/3 szk posiekanej natki pietruszki
1/3 szk posiekanego szczypiorku
3 łyżki oleju
400 ml wody
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili jalapeno do smaku
6 szt chili peperoncini całe  ( suszone )
3 łyżki sosu chili słodko pikantnego
1 łyżka maki ziemniaczanej

Skrzydełka umyj, osusz i pokrój w zgięciach.
Najcieńsze odłóż np do ugotowania wywaru.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kawałki skrzydełek i podsmaż.
Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smaż.
Do podsmażonych skrzydełek wlej wodę, dodaj przyprawy i duś do miękkości.
Następnie dodaj kurki, kukurydzę, bób oraz szczypiorek i pietruszkę i zagotuj.
Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
Na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z odrobiną wody i zagęść sos.
Ponownie zagotuj.
Podawaj np. z ryżem ugotowanym na sypko.



1 komentarz:

  1. Kupiłem ostatnio obie papryczki, bardzo mi się podobają i cieszę się, że można u nas kupić coraz więcej gatunków chilli, nawet jeśli tylko w postaci suszonej :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...