poniedziałek, 30 lipca 2012

Szybki sos pomidorowy

                         Bardzo lubię domowy sos pomidorowy. Robi się go szybko i jest niezastąpiony zimą np. do makaronu.



2 kg pomidorów czerwonych
2 kg pomidorów żółtych
1 pęczek bazylii
2 łyżki soli

W dużym garnku zagotować wodę,
W drugim garnku przygotować zimną wodę.
Umyte pomidory ponacinać na krzyż.
Wrzucić je do wrzątku i parzyć około 1 minuty.
Po tym czasie wyjąć pomidory łyżką cedzakową i włożyć je do zimnej wody na około minutę.
Pomidory wyjąć z wody, zdjąć z nich skórkę i usunąć wszystkie stwardniałe części.
Obrane pomidory pokroić na kawałki, wrzucić do rondla i zagotować.
Gotować około 10 minut, dodać pęczek bazylii i posolić.
Gotować jeszcze 2 minuty, usunąć bazylię.
Gorące pomidory razem z sokiem przelewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Słoiki odwrócić do góry dnem na około minutę, po czym z powrotem odwrócić.
Słoiki z sosem można zapasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...