piątek, 27 lipca 2012

Wieniec ze śliwkami

                 Dzięki śliwkom ciasto nabrało pięknego tęczowego koloru. Ciasto robi się szybko i jest smaczne.


200 g margaryny Kasia
1 szk cukru
1 cukier waniliowy
5 jaj
2 szk mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 śliwek
1 szk cukru pudru
3 łyżki soku śliwkowego
śnieżki cukrowe do dekoracji
 
Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Stopniowo dodawać po jednym jajku nadal ucierając.
Następnie wsypać jedną szklankę mąki i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
Wymieszać, dodać drugą szklankę mąki i drugą łyżeczkę proszku do pieczenia.
Masę wyłożyć do tortownicy z kominkiem wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Umyte śliwki wypestkować, pokroić na połówki, posypać mąką i wetknąć dookoła kominka w ciasto.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
Z cukru pudru i soku zrobić lukier.
Wystudzone ciasto posmarować lukrem i posypać śnieżkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...