czwartek, 5 lipca 2012

Żołądki z kalafiorem

                               Bardzo lubię żołądki drobiowe w każdej postaci. Dziś zrobiłam żołądki z kalafiorem, mieszanką chińską. A do tego ryż z kurkumą.


500 g żołądków z kurczaka
3 łyżki oleju
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1/4 kalafiora
3 łyżki świeżego posiekanego koperku
250 g mrożonej mieszanki chińskiej
500 ml wody
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
mix chili jalapeno do smaku
5 łyżek sosu chili słodko pikantnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Żołądki dokładnie oczyścić i umyć.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę ( nie musi być drobno ).
Kalafiora podzielić na różyczki.
Paprykę pozbawioną gniazda nasiennego opłukać i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć na złoty kolor.
Dodać cebulę, i dalej smażyć.
Dodać przyprawy, sos chili, podlać wodą i dusić 5 minut.
Po tym czasie dodać paprykę, koperek, mieszankę chińską i kalafiora.
Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości.
W razie potrzeby doprawić.
W niewielkiej ilości wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią powstały sos.
Zagotować i podawać np. z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.