czwartek, 16 sierpnia 2012

Arbuzowe jabłka

                          Nietypowe połączenie jabłka i arbuza zamknięte w słoiku. Na zimę do ciast lub naleśników będzie idealne.


1,5 kg jabłek papierówek ( obranych i pozbawionych gniazd nasiennych )
750 g arbuza ( bez skóry i pozbawionych pestek )
2 szk cukru
1 cytryna ( sam sok )

Jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych pokroić na kawałki i wrzucić do dużego garnka.
Podgrzewać na ogniu aż się zagotują od czasu do czasu mieszając.
Po około 10 minutach wrzucić pokrojonego na kawałki arbuza i dalej smażyć 5 minut.
Następnie dodać cukier i sok z cytryny i smażyć kolejne 5 minut mieszając aby się nic nie przypaliło.
Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać jeszcze cukru.
W konfiturze powinny być widoczne częściowo kawałki owoców.
Tak przygotowaną konfiturę przestudzić, napełnić wyparzone słoiki ( ja użyłam 900 ml i wyszły mi 3 słoiki, ale można użyć mniejszych słoików ).
Zakręcić zakrętkami i pasteryzować około 10 minut.

1 komentarz:

  1. Ciekawe połączenie jabłka z arbuzem. Będę musiała wypróbować ;) Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.