czwartek, 16 sierpnia 2012

Cukiniowo jabłkowe babeczki

                     Dziś kolejne babeczki z serii : przemycamy dzieciom warzywa. Tym razem padło na cukinię. Do babeczek dodałam soczyste jabłka i wyszło  fajne połączenie.


1 cukinia ( 200 g )
3 średnie jabłka
300 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 szk oleju
1/2 szk mleka
cukier puder do posypania

Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn o drobnych oczkach.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Jabłka i cukinię umieścić w misce.
Do tych składników wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia i najlepiej za pomocą szerokiego widelca wymieszać zawartość miski.
Następnie w drugiej miseczce rozmieszać jajka z mlekiem i olejem.
Płynną masę wlać do suchych i ponownie widelcem wymieszać masę.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec babeczki 30 minut.
Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.