sobota, 4 sierpnia 2012

Udka pieczone

                        Pieczone udka super nadają się na obiad jak i ciepła kolację.



6 udek z kurczaka
2 woreczki foliowe (ja użyłam o poj. 3 l )
2 łyżki przyprawy do skrzydełek kentucky
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 łyżka ostrej papryki
4 szczypty pieprzu

Udka dokładnie umyć i osuszyć.
Do woreczków włożyć po trzy sztuki.
Do każdego z nich dać po połowie wszystkich przypraw i po 4 łyżki oleju.
Woreczki szczelnie zawiązać i potrząsać nimi do momentu, aż udka dokładnie się pokryją przyprawami.
Tak przygotowane udka włożyć do lodówki najlepiej na noc.
Na drugi dzień wyłożyć udka na blachę do pieczenia mięs i piec je w temperaturze 170 stopni przez 70 - 75 minut.

4 komentarze:

  1. dla mnie taki typowy, pyszny, sobotni obiad ;)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. A dla mnie typowy... obiad, który gotuje mi moja mama, kiedy długo mnie nie widzi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tak samo, uwielbiam pieczone udka jak przyjeżdżam do domu, to zdecydowanie nasza rodzinna klasyka :)

      Usuń
  3. gościły dziś i mnie na stole :) ulubione mięsko!

    OdpowiedzUsuń