piątek, 28 września 2012

Jesienne ciasto z jabłkami

                  Mamy jesień, na drzewach mnóstwo jabłek więc ciasta z jabłkami będą często gościły u mnie w domu. Tym bardziej, że lubię wszystkie ciasta z jabłkami. To ciasto robi się szybko, jest łatwe w przygotowaniu i zawsze się udaje.


3 duże jabłka
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka mąki
Ciasto :
odrobina niebieskiego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
4 jajka
250 g margaryny
3/4 szk cukru
1 duży cukier waniliowy ( 16 g )
1 szk mąki tortowej
1 szk maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka :
100 g cukru
100 g masła
200 g mąki tortowej
cukier puder do posypania

Do miski, w której będzie ucierane ciasto wsypać cukier i dodać miękką margarynę oraz barwnik.
Utrzeć te składniki na puszystą masę.
Wbić jajka i na małych obrotach chwilę łączyć a potem zwiększyć obroty i ucierać.
Gdy jajka połączą się z margaryną wsypać mąki z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito.
Wymieszać na gładkie ciasto.
Masę przełożyć na blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę.
Oprószyć mąką i brązowym cukrem, wymieszać i ułożyć je na cieście.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i masło i połączyć palcami robiąc kruszonkę, po czym rozłożyć ją na jabłkach.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem i pokroić na kawałki.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.