czwartek, 27 września 2012

Pieczona karkówka

                         Taka karkówka nadaje się do pieczywa zamiast sklepowych wędlin. Można też zrobić sos i podać ją na ciepło na obiad.


    * 1 karkówka 1,5-2 kg
    * 1 duża cebula
    * sól
    * pieprz
    * czosnek granulowany
    * papryka ostra
    * maggi w płynie

Karkówkę myjemy, sól, pieprz, paprykę i czosnek mieszamy i nacieramy mięso. Skrapiamy maggi i obkładamy cebulą pokrojoną w plastry. Wkładamy do naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Po około 12 godzinach wkładamy karkówkę bez cebuli do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz