niedziela, 21 października 2012

Chorizo w warzywach

                              Miałam w lodówce chorizo i tak się zastanawiałam co z niego wykombinować. I tak powstała potrawka z chorizo i warzyw.


  • 250 g chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 250 g kalafiora
  • 250 g słodkiej kapusty
  • 150 g cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1 szk bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk wody do mąki
PRZYGOTOWANIE:
Chorizo pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki i potem na plasterki. Cukinię pokroić w sporą kostkę i kapustę także w kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki a czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę. Obie papryki po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić chorizo i podsmażyć bez tłuszczu bo wytopi się z chorizo. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać wszystkie przyprawy, podlać szklanką bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i całość zagęścić. Zagotować i podawać np. z ugotowanym makaronem.

2 komentarze:

  1. najfajniejsze jest takie spontaniczne kombinowanie potraw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest dokładnie tak, jak piszesz.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...