poniedziałek, 15 października 2012

Ekspresowe racuszki

                         Takie racuszki robi się ekspresowo i ekspresowo znikają z talerza.


  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szk mleka
  • 1,5 szk mąki koszalińskiej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolny dżem ( u mnie rodzynkowe gruszki )
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbić jajko, wsypać cukier puder i utrzeć na gładka masę. Następnie wlać mleko i wymieszać. Potem wsypać mąkę i proszek do pieczenia i mieszać ciasto aż nie będzie grudek. Na rozgrzaną patelnie wlać olej, nalewać małą łyżką wazową po porcji ciasta i smażyć racuszki z obu stron. Kolor placuszków ma być w zależności od naszego gustu ( ja wolę bardziej wysmażone ). Gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym. Na koniec ułożyć racuszki na talerz, oprószyć je cukrem pudrem i podać w osobnym naczynku dżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.