poniedziałek, 8 października 2012

Piegowate babeczki

                                 Jak widać bardzo często piekę babeczki. Te na życzenie synka są z biało czerwoną posypką do ciast. Wyglądają jakby miały piegi, więc nazwał je piegowatymi.


  • 125 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 1 jajko
  • 300 g mąki koszalińskiej
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek posypki do ciast biało czerwonej
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować dwie miski, formę do muffinek i papilotki lub foremki silikonowe. W jednej misce umieścić mokre składniki a w drugiej suche. Mokre wymieszać, następnie suche i do suchych wlać płynne. Wymieszać gęste ciasto, po czym nałożyć je do foremek. Z tej porcji wyjdzie 12 babeczek. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec babeczki 25 minut. Po upieczeniu wystudzić, ale ciepłe są najsmaczniejsze.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.