wtorek, 9 października 2012

Zupa ogórkowo cukiniowa

                          Bardzo lubię zupę ogórkową i cukinię. Zrobiłam zupę z połączenia tych składników. Zupa wyszła super.


  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kawałeczek korzenia selera
  • 6 ziemniaków
  • 1,5 - 2 l wody
  • 500 g ogórków kwaszonych
  • 1/2 średniej cukinii
  • 3/4 szk śmietany 18 %
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • maggi w płynie do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Skrzydełka dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu około 20 minut zdejmując burzyny. Wywar posolić, popieprzyć i dodać maggi. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach ale osobno. Do wywaru wrzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler oraz posiekaną natkę ( trochę zostawić do posypania gotowej zupy ). Gotować do momentu aż warzywa będą lekko podgotowane. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i startą cukinię. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać starte ogórki i gotować około 5-8 minut. Śmietanę rozmieszać, zahartować odrobiną zupy i wlać ją do garnka z zupą i zamieszać. Zupę przed nalaniem na talerze ewentualnie doprawić po czym nalać na talerze i posypać zostawiona natką.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.