niedziela, 4 listopada 2012

Babeczki z bitą śmietaną

                                   Jeśli masz w zapasie upieczone kruche spody do babeczek to wystarczy je tylko napełnić śmietaną i owocami. Ale jeśli ich nie masz to trzeba będzie je upiec. Nie wymaga to dużego wysiłku i pracy, więc do dzieła.


  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • kolorowa posypka do ciast
  • różowy błyszczący cukier
  • 200 g suszonych moreli
  • Ciasto :
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 100 g mąki graham
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 150 g margaryny
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę posiekać nożem z zimną margaryną, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjąć je, podzielić na niewielki kulki i wylepić nimi foremki do babeczek. Ciasto w każdej z foremek nakłuć widelcem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 - 12 minut, po czym wyjąć je i wystudzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno i za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego napełnić wgłębienia babeczek. Morele pokroić na kawałeczki i ułożyć po kilka kawałeczków koliście na śmietanie. Na koniec babeczki posypać posypką i błyszczącym cukrem. Z tej ilości składników wyszło mi 30 babeczek.

4 komentarze:

  1. Ale bym zjadła taką babeczkę mniam mniammm:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej,Ewo:
    Kruche babeczki-to jest TO:-)
    U nas tutaj mozna kupic 'gotowce' i sa calkiem smaczne pod warunkiem,ze sie je na 5 minutek wsadzi jeszcze raz do piekarnika,ale domowej roboty sa bezcenne i zawsze smakuja lepiej.Kiedys je robilam,jeszcze w Polsce,ale to bylo tak dawno,ze mi sie zapomnial juz ten przepisa na kruche ciasto,wiec wielkie dzieki za recepture-foremki mam,wiec zabiore sie do pracki na pewno:-)
    Usciski-Halinka-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Halinko, że domowe są najlepsze. Ale jakiś czas temu testowałam gotowe spody do słodkich i słonych nadzień i muszę przyznać, że smaczne były. Więc jeśli firma jest dobra to ma dobre produkty. Czasami można pójść na łatwiznę. Cieszę się, że przypomniałam ci przepis.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.