piątek, 2 listopada 2012

Chleb na waflach kukurydzianych

                       Często piekę chleb ale na drożdżach. Ten jest z dodatkiem zmiksowanych wafli kukurydzianych. W chlebach domowej roboty fajne jest to, że możemy dowolnie kombinować ze składnikami.



  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g wafli kukurydzianych ekstra cienkie
  • 2 łyżki przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami
  • 300 g mąki graham typ 1850
  • 600 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka soli
  • 6 łyżek oleju ryżowego
  • 600 ml letniej wody
  • 100 g świeżych drożdży
PRZYGOTOWANIE:
W misce rozetrzeć drożdże z cukrem na płynną masę. Wafle kukurydziane zmiksować w rozdrabniaczu. Do drożdży wlać letnia wodę, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je wyrobić i przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem. Uformować bochenek a następnie naciąć go w kilku miejscach ukośnie i oprószyć z wierzchu mąką. Tak przygotowany chleb ponownie zakryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu, tak mi zalegały w szafce te wafelki więc dodałam je do chlebka. No i wyszedł smaczny :)

      Usuń
  2. Taka kombinacja bardzo mi sie podoba:-)
    Wyglada obłędnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej,Ewo:
    Chleba nigdy nie pieklam,zawsze mi sie to wydawalo bardzo skomplikowane.Za to moj maz sprobowal-nawet mu wyszlo cos podobnego do chleba,ale sie sypalo,czegos tam pewnie nie dodal,lub dodal za duzo.Chcial zrobic taki 'wieloziarnisty' i wszystko byloby Ok,ale on sie po prostu 'nie kleil':-)
    Marzy mi sie taki wlasnorecznie upieczony chlebus-ze sliwka.
    -Cieplutko pozdrawiam-Halinka-

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł z tymi waflami, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.