czwartek, 20 grudnia 2012

Golonka na kiszonej kapuście

                               Golonka to kaloryczna potrawa, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na mały grzeszek. Golonka pieczona w kapuście kiszonej to super jedzonko zwłaszcza zimą.

  • 2 tylne golonki ( każda po 1,2 kg )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 3/4 szk smalcu ze skwarkami i cebulą
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 szczypty pieprzu
  • 3 szczypty ostrej papryki
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Golonki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Włożyć je do garnka ( ja użyłam szybkowaru ), zalać zimną wodą i dodać liść laurowy, ziele, pieprz oraz obraną marchew i pietruszkę a także cebulę. Gotować golonki prawie do miękkości. W drugim garnku ugotować kapustę i odcedzić. Gdy kapusta będzie odcedzona na patelni roztopić smalec i dodać go do kapusty po czym doprawić ją do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym oraz cukrem. Golonki po ugotowaniu wyjąć z garnka a następnie usunąć kości. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno ułożyć część kapusty, na kapustę położyć golonki i oprószyć je papryką. Dookoła golonek wyłożyć resztę kapusty i wszystko zalać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika bez przykrycia nastawionego na temperaturę 180 stopni i zapiekać 40 minut. Podawać na gorąco.

4 komentarze: