czwartek, 31 stycznia 2013

Marchewka z jabłkiem i mandarynką

                          Surówki na słodki bardzo lubimy do drobiu, ale nie w sosie. Taką surówkę jadamy do kotletów z piersi kurczaka lub drobiu panierowanego. Smaki się fajnie uzupełniają i takiej surówki musi być duża ilość, bo najbardziej uwielbia ją mój starszy syn. I po prostu je jej bardzo dużo.

  • 3 marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 2 duże mandarynki ( małe 4 )
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • cukier do smaku
  • 4-5 łyżek oleju ryżowe 
  • PRZYGOTOWANIE: 
  • Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski a następnie skropić sokiem z cytryny. Marchew obrać, umyć i także zetrzeć do miski a potem posypać około 1 łyżką cukru. Mandarynki umyć, obrać i podzielić na cząstki. Każdą cząstkę pokroić na kawałeczki i wrzucić do jabłka i marchwi. Wlać olej dodać sól i wymieszać surówkę. Zostawić na jakieś 10 minut aby smaki się przegryzły. W miarę konieczności dosłodzić. Podawać np. do kotletów z piersi kurczaka i frytek.
 
 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.