środa, 30 stycznia 2013

Oponki drożdżowe

                              Oponki drożdżowe to kolejna smaczna i kaloryczna propozycja na tłusty czwartek. Ogromne, pięknie wyrośnięte i puszyste najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Oponki można psypać lukrem pudrem lub polać lukrem.

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
  • 1 szk cukru
  • 100 g drożdży
  • 1/2 szk oleju
  • 1,5 szk mleka
  • 50 ml spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
 PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozmieszać na płynną masę z cukrem i cukrem waniliowym w dużej misce. Wlać mleko, olej i wbić jajka. Wszystko chwilę ubijać trzepaczką. Następnie wsypać mąkę, dodać spirytus i wyrobić ciasto. Wyrobione zakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po około 30-40 minutach wyrobić jeszcze raz ciasto. Wałkować je na placek grubości około 5 mm i wycinać kółka ( ja użyłam kubka i kieliszka ) większym naczyniem a następnie mniejszym środek. Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, powinno być go tyle aby oponki swobodnie pływały. Na rozgrzany tłuszcz kłaść oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym. Na koniec lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Czy mleko musi być gotowane ? Czy raczej zimne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko ma być w temperaturze pokojowej.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. A tak przy okazji moje panieńskie nazwisko to Brożyna :) Z jakiego regionu Polski Pani pochodzi jeśli wolno spytać ?

      Usuń