piątek, 15 marca 2013

Marmurkowa babka z lukrem

                       Kolejna propozycja na osłodzenie sobie Świąt Wielkanocnych to marmurkowa babka z lukrem. Babka ta tak jak majonezowa należy do bardzo łatwych do przygotowania. Tak jak sernika w Święta nie może zabraknąć różnych bab, więc upieczmy pyszną babkę marmurkową.

  • 3 jajka wiejskie
  • 200 g cukru
  • 1 op cukru waniliowego z prawdziwą wanilią ( 10 g )
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 125 ml wody
  • 125 ml oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki maki pszennej typ 500
  • Lukier :
  • 3 łyżki czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego
  •  
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Tortownicę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować margaryną i wysypać mąką. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek wlać wodę i olej i dalej miksować. W trakcie ubijania dodawać porcjami mąkę i dokładnie połączyć. Gotowe ciasto podzielić na w miarę równe dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej mąkę i wymieszać obie masy. Masy nakładać łyżką na przemian dookoła kominka. W ten sposób powstaną fajne wzorki. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z formy i położyć na talerzu do góry dnem. W czasie gdy babka stygnie dokładnie wymieszać składniki lukru i dekoracyjnie polać nim babkę

6 komentarzy:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...