czwartek, 30 maja 2013

Pieczona łopatka

                             Taka łopatka to super mięsko do chleba. Wiadomo, że domowe wyroby są lepsze od tych kupnych. Wiemy co jemy i mamy pewność, że jest świeże a nie przerabiane nie wiadomo ile razy.

  • 1,3 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 cebula
  • Marynata :
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka soli

 czytaj więcej :
Łopatkę umyć, osuszyć i włożyć do woreczka przeznaczonego do żywności ( ja użyła z podwójną struną ). W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wlać marynatę do mięsa i chwilę masować. Następnie obrać cebulę, umyć i pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Znowu chwilę pomasować, zamknąć woreczek i schować do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso razem z marynatą i cebulą przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać końce i położyć na blachę do mięs. Łopatkę piec 100 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu wyjąć łopatkę z rękawa i zostawić aby odpoczęła a soki się zamknęły. Potem wystudzić i wstawić do lodówki aby się ładnie związała i łatwo kroiła. Następnie kroić w plastry i podawać zamiast sklepowych wędlin z pieczywem.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.