środa, 3 lipca 2013

Szaszłyki drobiowo - warzywne

                            Takie szaszłyki to raj dla podniebienia. I wcale nie musi być rozpalony grill aby go zjeść, bo można użyć grillowej patelni. Wiadomo, że z grilla węglowego lepiej smakuje, ale cóż - pogoda czasami bywa kapryśna. A w moich stronach często już tak jest, że jak pada to końca nie widać. I wtedy sprawdzi się patelnia grillowa.

  • składniki na 2 szaszłyki
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 8 plasterków cukinii
  • 1 łyżka mieszanki przypraw do grilla
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1/3 szk sosu sojowego jasnegoczytaj więcej :

  • Filet umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę, wrzucić do miski lub na głęboki talerz i zalać sosem sojowym. Zostawić na 15 minut od czasu do czasu przemieszać. Cebulę obrać, umyć i pokroić na 8 plasterków. Cukinię umyć i odkroić 8 plasterków a pomidora po umyciu pokroić na 8 cząstek. Wszystkie warzywa ułożyć na talerzu i oprószyć z obu stron przyprawami. Tak przygotowane zostawić na 15 minut. Po upływie tego czasu wszystkie składniki nadziewać na przemian na namoczone patyczki do szaszłyków. Szaszłyki smażyć na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Szaszłyki z powodzeniem można upiec na grillu węglowym. 


5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.