poniedziałek, 30 września 2013

Odsmażane mini pierożki z niespodzianką

          Jak nie robię pierogów, to nie robię. Ale jak złapię fazę to robię kilka razy w tygodniu. Wtedy mina mojego męża na widok pierogów to widok nie zapomniany. Ja lepię i lepię a On raz, dwa i pierogów nie ma. Zresztą bardzo lubimy pierogi choć przyznam się, że jakieś 10 lat temu były one moją zmorą i sama nie wiem dlaczego. A teraz jak się rozkręcę to robię i kombinuję z nadzieniem. Staram się, aby ich smak być zawsze inny, oczywiście są farsze raczej klasyczne ale przy tym można naprawdę poszaleć i pokombinować. A pierogi zjedliśmy z surówką na którą przepis znajdziecie tutaj :

rozwiń i czytaj przepis :

  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 szk gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz :
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/3 bakłażana
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka przyprawy Małgosi ( przyprawa wspomaga pracę jelit )
  • kilka łyżek oleju

Wszystkie składniki farszu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Potem wyłączyć ogień pod patelnią i dodać przyprawy po czym wymieszać farsz. Po kilku minutach sprawdzić czy jeszcze nie trzeba doprawić. Z mąki, soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Porcjami wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać szklanką kółka. Na każdy krążek kłaść małe porcje farszu i zlepiać pierogi. Układać je na ściereczce. Gdy pierogi będą polepione zagotować wodę, potem ją posolić i znowu zagotować. Na wrzątek kłaść pierogi i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową i lekko skropić olejem. Pierogi podsmażyć na patelni z obu stron i podawać z surówka.

2 komentarze:

  1. Bakłażana bym się nie spodziewała-super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jak widać do farszu można dodać różne składniki. I ważne, że pierogi smaczne są. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.