środa, 13 listopada 2013

Babeczki dyniowo - czekoladowe

                             Dynia i czekolada to jak się okazuje świetny duet. Co prawda w moich babeczkach jest posypka czekoladowa do ciast ale i tak smak jest wyczuwalny a całość smaczna. Zresztą najlepiej o tym świadczy fakt, że praktycznie zaraz po upieczeniu zniknęły. W sumie dawno babeczek nie piekłam, ale moje chłopaki tylko czekają na coś słodkiego i nie ważne czy to są zwykłe ciastka czy tort. Grunt żeby było domowe i słodkie.


rozwiń i czytaj przepis :
100 g cukru trzcinowego Demerara
300 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki czekoladowej posypki do ciast ( czubate )
100 g dyni
125 ml oleju rzepakowego
125 ml mleka 3,2%
2 jajka ( rozmiar M )

Przygotować dwie miski.
Do jednej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, posypkę i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach obraną dynię.
Potem wszystko przemieszać najlepiej widelcem.
Do drugiej miski wlać mleko, olej i wbić jajka i też wymieszać.
Następnie do płynnych składników przesypać sypkie i wymieszać szybko widelcem.
Ciasto nakładać do foremek silikonowych lub papilotek umieszczonych we wgłębienia formy do muffinek ( na 12 sztuk ).
Babeczki piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem ( ale nie jest to konieczne ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.