sobota, 23 listopada 2013

Babka z czekoladą i cappuccino


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1 szk mąki pszennej luksusowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 saszetka czekolady na gorąco
  • 5 łyżek cappuccino o smaku czekoladowym
  • 1 szk cukru pudru Diamant
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 250 g margaryny
  • cukier puder do posypania Diamant
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesiać z maka ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i czekoladą. Wsypać cappuccino i wymieszać. Jajka wbić do miski, wsypać cukier i cukier waniliowy i ubijać aż będą białe. Cały czas ubijając wsypać mieszankę mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Na koniec wlać chłodną margarynę i ponownie dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarować olejem i wysypać mąką, wlać masę. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy, wystudzić i posypać cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. Kochana, powiedz mi jajka wbijasz całe od razu i ubijasz z cukrem? Bo ja zwyczajowo najpierw białka, ale skoro piszesz, że wszystko, to znaczy że ubije się ładnie razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Beatko, do tej babki dajemy całe jajka i ubijamy aż będą białe. I potem tak jak jest w przepisie :)

      Usuń
  2. Dziękuję :* wypróbuję przed Świętami :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...