czwartek, 21 listopada 2013

Chicken alla mexicana

                        Dziś kombinacja dania z makaronem na styl meksykański, ale taki zbliżony do tej kuchni. Czerwona fasola, kukurydza, przyprawa kuchni meksykańskiej oraz pozostałe dodatki czyli między innymi skrzydełka z kurczaka sprawiły, że potrawka z makaronem była super smaczna. A my takie kombinacje lubimy, oj lubimy.


rozwiń i czytaj przepis :
7 skrzydełek z kurczaka
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy
3/4 puszki czerwonej fasoli
80 g kiełków na patelnię
1 czerwona papryka
1,5 łyżki przyprawy do dań meksykańskich
pieprz kolorowy do smaku
sól morska do smaku
ok. 2 szk bulionu ( może być mięsny lub warzywny )
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Skrzydełka dokładnie umyć, osuszyć i pociąć w zgięciach.
Te najcieńsze części można zamrozić i uzbierać do ugotowania wywaru na zupę.
W szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić przygotowane kawałki skrzydełek.
Podsmażyć je, potem dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawę do kuchni meksykańskiej i dalej chwilę smażyć do zeszklenia się cebuli.
Kolejno dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i kiełki oraz pokrojoną w kostkę paprykę, podlać bulionem i dusić około 10 minut a potem ewentualnie dosolić i popieprzyć do smaku, dodać natkę.
Dusić wszystko pod przykryciem do miękkości skrzydełek i na koniec dodać odsączoną i opłukaną fasolę.
Całość zagotować i zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą, zagotować i podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...