wtorek, 26 listopada 2013

Ciasteczkowe miodowo - migdałowe choinki

                          

rozwiń i czytaj przepis :

  • 500 g mąki typ 450
  • 2 jajka (rozmiar M )
  • 150 g zimnej margaryny
  • 3 łyżki brązowego cukru Demerara
  • 4 czubate łyżki tartych migdałów
  • 5 łyżek płynnego naturalnego miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Zielony lukier :
  • 2 łyżki glukozy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • 3 - 4 łyżki przegotowanej wody lub soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować robot z miską i nożami do siekania. Do miski dodać kolejno wszystkie składniki. Włączyć robot i mieszać aż się połączą składniki w ciasto. Wyjąć je z miski na blat lub stolnicę, chwilę wyrobić a potem dzielić na porcje, wałkować na nie za cienkie i nie za grube placki i foremką w kształcie choinki wycinać ciasteczka. Potem układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasteczka piec 10 - 15 minut w zależności od grubości. Ciasteczka przestudzić. Składniki lukru wymieszać, lukier nie powinien być za gęsty. Upieczone ciasteczka dowolnie udekorować lukrem ( można śmiało zachęcić dzieci, te ciasteczka lukrować mój synek ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.