piątek, 22 listopada 2013

Czereśniowe babeczki

                                Jak najdzie mnie ochota na coś słodkiego to szybko mieszam w miskach składniki i piekę babeczki. I wiecie co ? Takie babeczki bez przemyśleń a zrobione w chwilkę są najsmaczniejsze. Bierzemy co mamy pod ręką i pieczemy. Ja użyłam dżemu z czereśni ale nie kupnego a domowego na który przepis znajdziecie tutaj.


rozwiń i czytaj dalej :
1 słoik domowego dżemu czereśniowego ( 350 ml )
200 ml mleka 3,2 %
125 ml oleju rzepakowego
2 jajka ( rozmiar M )
300 g mąki pszennej typ 500
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do jednej miski przełożyć dżem, wlać mleko, olej, dodać jajka i wymieszać.
Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać i przesypac do płynnych składników.
Wymieszać ciasto ( ja do mieszania ciasta na babeczki zawsze używam widelca ).
Foremki silikonowe lub papilotki napełnić ciastem ( wyjdzie 12 sztuk ) i wstawić razem w blaszce do babeczek na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć babeczki z foremek i opcjonalnie można babeczki posypać cukrem pudrem ale nie jest to konieczne bo babeczki są wystarczająco słodkie.


4 komentarze:

  1. mój dżem czereśniowy już się skończył, został tylko wiśniowy, a szkoda! ale do babeczek też się nada ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, wiśniowy też może być a nawet inny ale ważne aby były wyczuwalne owoce :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.