piątek, 15 listopada 2013

Rogaliki drożdżowo - serowe

                           Dziś naszło mnie na coś drożdżowego. Upiekłam więc najzwyklejsze rogaliki z dodatkiem serka waniliowego. Zapach piekących się rogalików był nieziemski. Uwielbiam ten zapach i jeszcze ciepłe rogaliki z herbatą. Oj już myślę o upieczeniu kolejnych pyszności rogalikowych.


rozwiń i czytaj przepis :
500 g mąki tortowej
250 g serka waniliowego
1 żółtko
1 jajko
1 szczypta soli
35 g świeżych drożdży
125 margaryny Kasia
3 łyżki cukru
150 ml letniego mleka

Drożdże wkruszyć do większej miski, wsypać cukier, dodać łyżkę mąki, wlać letnie mleko i wymieszać.
Zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i lekko przestudzić.
Do wyrośniętego zaczynu przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i rozbełtane żółtko i jajko ( trochę zosatwić do posmarowania rogali ) oraz serek waniliowy.
Wymieszać dłońmi składniki a gdy się lekko połączą wlać letnią margarynę i wyrobić gładkie ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ciasta.
Gdy podwoi objętość wyrobić jeszcze chwilę i podzielić na dwie części.
Każdą rozwałkować na koła, radełkiem pociąć je na osiem trójkątów.
Każdy trójkąt zwijać od szerokiego brzegu do środka, formować rogaliki i układać na blasze wyłozonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Do zostawionego jajka wlać jedną łyżkę mleka, wymieszać i posmarować tym płynem rogaliki.
Zostawić je do wyrośnięcia a potem piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut.
Upieczone rogaliki wystudzić na kratce.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.