niedziela, 10 listopada 2013

Tort żurawinowy

                        Oj jak dawno u mnie nie było tortu. Dziś więc nadrabiam zaległości i popełniłam tort mocno żurawinowy. Zapewniam Was, że nawet tym co żurawiny nie lubią ten tort zasmakuje. Mój mąż nie jest wielbicielem właśnie żurawiny ale tort zajadał z wielkim apetytem. Tak więc warto się przekonać do żurawiny.
A tort ten przygotowałam na konkurs na jednej ze stron.


rozwiń i czytaj przepis :
Biszkopt żurawinowy :
5 jajek ( rozmiar M )
1/3 szk cukru
16 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej + 1 płaska
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 garść suszonej żurawiny
Krem :
1 śmietana 30 % ( 330 g )
650 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( z wiaderka )
2 galaretki żurawinowe
300 ml gorącej przegotowanej wody
2 łyżki cukru
Dodatkowo :
350 ml dżemu truskawkowego z żurawiną i migdałami
suszona żurawina do dekoracji
3/4 szk herbaty żurawinowej

Zaparzyć herbatę do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt żurawinowy :
Białka oddzielić od żółtek.
Potem białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem oraz cukrem waniliowym.
Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Do ubitej masy jajecznej dodać przesiane obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i na najmniejszych obrotach wymieszać.
Garść żurawiny wyłożyć na desce do krojenia, posypać łyżką mąki i posiekać a potem dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
Do przygotowanej formy przełożyć ciasto i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i pokroić na trzy blaty.
Krem :
Gorącą, przegotowaną wodę wlać do naczynia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać a potem schłodzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Zimną śmietanę ubić z cukrem i potem dodając po łyżce serka mieszać na wolnych obrotach.
Gdy serek połączy się ze śmietaną dodawać małymi strumieniami galaretkę i wymieszać.
Gdyby masa okazała się za rzadka wystarczy wstawić ją do lodówki do lekkiego stężenia ale takiego aby można było krem smarować.
Przełożenie :
Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go herbatą i rozsmarować dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami ( przepis znajdziecie w moich przepisach ) tutaj.
Następnie przykryć drugim krążkiem, który należy nasączyć i rozsmarować porcję kremu.
Przykryć ostatnim nasączonym krążkiem i posmarować wierzch i boki kremem.
Na koniec tort udekorować pozostałym kremem i suszoną żurawiną.
Gotowy tort wstawić do lodówki do ścięcia na kilka godzin.

8 komentarzy:

  1. Kremowy i owocowy, pyszny tort ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja żurawinę uwielbiam, szczególnie świeżą :)
    A Twój tort wygląda pięknie, ten różowiutki krem jest po prostu cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie suszoną ale najbardziej cieszę się, że przekonałam do żurawiny swoich domowników :)

      Usuń
  3. Szkoda, ze nie mozna sobie skopiowac na pozniej, ale jest tyle innych rownie ciekawych przepisow...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skopiować nie można, ale jest opcja drukowania. Mimo braku możliwości kopiowania zapraszam do odwiedzin :)

      Usuń
  4. Pięknie wygląda ten różowy krem - idealny np. jako tort urodzinowy! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.